Spin Valis ulaže novih šest milijuna eura u tehnologiju i opremu

|13/09/2016 | Iz medija, Spin Valis

Nakon ulaganja u kogeneracijsko postrojenje na biomasu ukupno vrijednog 10-ak milijuna eura, požeški proizvođač namještaja Spin Valis nastavlja investicijski ciklus. U ovoj godini planira uložiti još šest milijuna eura u opremu, strojeve i tehnologiju.

Riječ je, kako je rekao predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, o različitim ulaganjima, od linije za lijepljenje u finalnoj proizvodnji, CNC strojeva, informatičkog sustava Microsoft Navision do povećanje kapaciteta u proizvodnji briketa.

– Bez ulaganja u ljude, nove proizvode i tehnologiju nema uspjeha na globalnom tržištu. Pritom nam povrat uloženoga u sve te investicije mora biti do deset godina – rekao je Jelčić, dodavši da trend rasta financijskih rezultata i izvoza potvrđuje tu poslovnu politiku.

Lani je, prema podacima Fine, Spin Valis ostvario ukupni prihod od 113,6 milijuna kuna u odnosu na 89,6 milijuna kuna u 2013. Osim rasta prihoda lani je zabilježio rast dobiti, s 12,2 milijuna kuna u 2013. na 15,7 milijuna kuna u 2014. Izvozi se 80-ak posto proizvodnje.

Kogenercijskim postrojenjem Spin Valis osigurava zelenu energiju ponajprije za vlastite potrebe, ali namjerava ponuditi i usluge grijanja javnim objektima i tvrtkama u okružju. Nova kogeneracijska elektrana proizvodit će 1,5 MW električne energije i 8,8 MW toplinske energije, za što je potrebno 27  tisuća tona šumske biomase ili drvnog otpada. Spin Valis na godinu preradi 50-ak tisuća tona trupaca, a nakon prerade ostaje 50-ak posto otpada. Do sada se otpad upotrebljavao za zagrijavanje vode i vodene pare, dio se prodavao građanima za ogrjev, a dio u Austriju i Mađarsku. Osim kogeneracijskog postrojenja tvrtka gradi novi blok sušare, rekonstruira osamsto prostornih metara sušarskih kapaciteta, a Jelčić sada najavljuje i ulaganja u proizvodnju električne energije solarnim panelima.

Zanimljiv projekt vrijedan 8,5 milijuna eura koji je inicirao Spin Valis jest Centar izvrsnosti za dizajn namještaja od slavonskog hrasta i bukve u Požegi,  koji će se financirati europskim novcem.

 

Prenosimo s Lider.media

Share this post: